KATA változások 2022. szeptember 1-től

kata-szigoritas-mit-valasszak-kata-helyett

Olvasási idő: 7 perc

KATA szigorítás 2022 - Mit válasszak KATA helyett?

A mintegy 450.000 hazai egyéni vállalkozót hidegzuhanyként érte a július közepén felröppent hír a KATA szigorításról.

Most mi lesz, itt a világvége? – ötlött fel sokatokban a kérdés.

Röviden: nyugi, nincs itt a világvége, vannak más alternatívák is. 

Ugyan az eddigi KATA-s vállalkozók 90 %-ának mélyebbre kell majd nyúlnia a zsebébe az adók és járulékok kifizetésekor, de még mindig megéri vállalkozásba kezdeni, illetve legtöbb esetben folytatni a megkezdett vállalkozást.

Tudom senkit nem vígasztal, de azért megemlítem nektek, hogy amikor én 2000-ben elkezdtem az egyéni vállalkozásomat, az adók és járulékok 39 %-ra rúgtak, és ez csak a munkabér utáni terheket jelentette.

2022-ben azonban ennél sokkal kedvezőbb adózási formát  tudsz választani, úgyhogy nem kell kétségbe esni.

A számodra legmegfelelőbb adózási forma kiválasztásához igyekszem az alábbiakban néhány információt és tanácsot adni.

Ki maradhat KATA-s, illetve ki választhatja ezentúl a KATA-T?

A 2022. július 18-én megjelent Magyar Közlönyben megjelent KATA módosítás szerint, 2022. szeptember 1-től, lényegében csak az olyan főfoglalkozású egyéni vállalkozók maradhatnak KATA-sok, illetve választhatják majd a KATA adózási formát, akik csak magánszemélyek részére számláznak. Ez alól – számomra érthetetlen módon- egyetlen kivétel a taxisok.

Figyelem! Ha csak egyetlen számlát is cégnek állítasz ki, azonnal át kell jelentkezned más adózási formába!

Ki nem maradhat KATA-s, illetve ki nem választhatja ezentúl a KATA-t?

Nem KATA-zhatnak az egyéni vállalkozó fogalmába tartozó egyéb személyek. Az 

 • egyéni ügyvéd,
 • az állatorvos,
 • a közjegyző,
 • az önálló bírósági végrehajtó,
 • az egyéni szabadalmi ügyvivő

Továbbá kiesnek a KATA adózási körből azok az egyéni vállalkozók, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak. Vagyis az az egyéni vállalkozó, aki

 • heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll
 • nyugdíjas
 • nappali tagozatos diák
 • külföldön biztosított személynek minősül
 • 50 %-os vagy kisebb mértékű rokkantsági nyugdíjban részesül
 • más vállalkozásban társas vállalkozó
 • nevelő szülői foglalkoztatásban részesül

KATA adó mértéke és keretösszege

A KATA adó összege 2022. szeptember 1-től egységesen 50.000,-Ft. Megszűnt az eddig választható mellékállású 25.000,-Ft és emelt összegű 75.000,-Ft befizetési lehetőség.

A KATA keret összege 12 millióról 18 millió forintra változott.

Ha a KATA keret átlépésre kerül, akkor továbbra is 40%-os különadó fizetési kötelezettség terheli a kisadózót a keret feletti bevételre vonatkozóan.

KATA helyett átalányadó, vagy vállalkozói jövedelem adó? - egyéni vállalkozóknak

Ha nem fértél bele a további KATA adózási lehetőségbe két választható adózási formából választhatsz. Ezek az átalány adó, vagy a vállalkozói jövedelemadó.

Átalányadó

Ha az átalányadózásra térsz át a KATA helyett, akkor a bevételeid meghatározott költséghányadokkal kell csökkentened. Ez lesz a jövedelmed, az adó alapja.

Az hogy neked milyen költséghányad mértéket kell figylembe venned az a tevékenységi körödtől függ.

Az esetek többségében a költséghányad mértéke 40 %.

Átalányadózás esetén a bevételi értékhatár 24 millió forint. lehet. 

Az átalányadózásnak vannak további feltételei is, erről itt olvashatsz bővebben, illetve a könyvelőd is tud segíteni a témában.

Az alábbi kalkulátor segítségével ki tudod számolni, hogy átalányadózásnál milyen adókra és jövedelemre számíthatsz, de természetesen teljesen biztosat a könyvelőd tud majd mondani. (Ez egy KATA-átalányadó összehasonlító kalkulátor, tehát azt is meg tudja neked mutatni, hogy KATA-sként mennyi maradna a zsebedben.)

Átalányadó kalkulátor

A kalkulátor elemzéseiből egyértelműen kiderül, hogy KATA helyett, azoknak a vállalkozóknak éri meg az átalányadózás, akiknek kevés a költségszámlája.

Vállalkozói jövedelemadó

Az SZJA törvény szerint minden egyéni vállalkozó az SZJA szerinti bevétel-költség alapú adózás alá esne. Tehát annak az egyéni vállalkozónak, aki kikerült a KATA hatálya alól, és az átalányadózás feltételeinek sem felel meg a vállalkozása, ez az adózási forma maradt az egyetlen adózási lehetősége.

Ezen adózási módnál a főszabály szerint az egyéni vállalkozónak havonta adó- és járulékbevallást kell benyújtania (’58 NAV bevalláson), amelyben a “vállalkozói kivét” alapján, de minimum a törény szerinti adó- és járulékminimumok összegét be kell vallania. 

minimum járulék alapja a mindenkori minimálbér, de a garantált bérminimum összegét kell alapul venni, abban az esetben, ha a vállalkozó főtevékenysége legalább középfokú végzettséget igényel.

KATA helyett KIVA - társasvállalkozóknak

KIVA bt-nek, kkt-nek, egyéni cégnek, ügyvédi irodának

A kisvállalati adó (KIVA) egy egyszerűsített adózási forma, melyet meghatározott méretű vállalkozások (mikro- kis- és közép méretű társas vállalkozások) választhatnak a társasági adózás helyett.

A KATA-hoz hasonlóan ez is egy olyan egyszerűsített adózási forma, amely részben a bérek, jövedelmek közterheit valamint a vállalkozás nyereségadóját váltja ki.

A KATA-val ellentétben ugyanakkor a jövedelmekből, bérekből levont adót és járulékokat nem váltja ki, azokat meg kell fizetni az adóhatóság felé. 

Tekintettel arra, hogy a társasági adót a KIVA kiváltja, így tulajdonképpen, a társas vállalkozások a társasági adó szerinti jövedelemadózás helyett választhatják ezt az adózási formát.

A kisvállalati adó a vállalkozás ún. hozzáadott értékét (bér, osztalék) adóztatja, ezért a hagyományos adózáshoz (SZOCHO, TAO) képest kedvezőbb adóterhelést jelenthet sok esetben.

Összegzés - Mit válasszál KATA helyett?

A fentekben bemutattam neked azokat az adózási formákat, amiket a KATA helyett választhatsz, ha kiestél a „pikszisből”.

Ezek alapján a következőket tudom neked javasolni, de kérlek, minden esetben beszéld meg egy szakképzett, hozzáértő könyvelővel!

 1. Ha főállású egyéni vállalkozó vagy, és az éves jövedelmed nem éri el a 24 millió forintos keretet, illetve kevés költség számlára számíthatsz a jövőben, akkor szerintem neked az átalányadózás a legkedvezőbb.
 2.  Ha a fentiekből valamelyik nem illik rád egyéni vállalkozóként, akkor sajnos nem marad más hátra, csak a vállalkozói jövedelemadózási forma.
 3. Az olyan társasvállalkozásoknak, mint a betéti társaságok, közkereseti társaságok, illetve egyéni cégeknek, ügyvédi irodáknak a kisvállalati adózási forma (KIVA) a legkézenfekvőbb a KATA helyett.

 

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
Varga Irén

Varga Irén

20 évnyi vállalkozói és marketing tapasztalatommal segítek kezdő vállalkozóknak a sikeres üzletépítésben. Köszönöm, hogy nálam jártál, remélem hasznosnak találtad a bejegyzésem. Vállalkozásra fel!

További segítségre van szükséged?

Vedd igénybe ingyenes vállalkozás indítási konzultációmat!

Szívesen benéznél továbbra is a kulisszák mögé?

Mert én szívesen osztok meg veled további vállalkozással és marketinggel kapcsolatos titkokat, ha az alábbiakban ezt jelzed.

A Küldés gombra való kattintással elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.